personeelsplanning
Blog

Zo creëer jij een happy flow op werk

In Nederland heerst er een redelijke werkers mentaliteit. Dat wil zeggen dat het normaal is om langer door te werken, in het weekend de telefoon op te nemen of toch even nog iets te regelen na werktijd. Op zich is dat prima. Helaas kan zo’n mentaliteit op de lange termijn leiden tot een vervelende flow op werk. In het ergste geval kom je thuis te zitten met een burnout. Dat wil natuurlijk niemand. Daarom geef ik vandaag tips zodat ook jij eenvoudig een happy flow kunt creëren op werk. Met een beetje werkgeluk merk je dat alles gelijk een stuk soepeler zal verlopen. Aan het einde van de dag zit je zelfs net even wat lekkerder in je vel!

Tip #1

De reden waarom veel mensen vast komen te zitten in een vervelende workflow is relatief simpel. Als mens hebben we allemaal de behoefte om positieve doelen na te streven, om complimentjes te ontvangen wanneer we iets goed gedaan hebben. Wellicht heb je het al in het nieuws gehoord: vandaag de dag zijn we steeds minder aardig tegen elkaar. Wanneer je een vervelende klant of een lastig taak op de planning hebt staan, dan begin je al met tegenzin. Niets is zo demotiverend. Stel daarom ook genoeg uitdagende én haalbare doelen voor jezelf. Door zulke doelen voor jezelf te stellen, kom je sneller in die prettige flow terecht. Die happy workflow leidt uiteindelijk weer tot werkgeluk en een vrolijkere jij!

Tip #2

Een andere tip die ik je wil meegeven is door eens kritisch naar je werk te kijken. Wat doe je op een dagelijkse basis? Waar ben je altijd stiekem wat tijd aan kwijt? Ik zal je uitleggen waarom dit kan bijdragen aan jouw werkgeluk. Een vriendin van mij is een manager bij een grote fastfoodketen. Zij is verantwoordelijk voor de personeelsplanning. Elke weer was ze weer uren kwijt aan het maken van een personeelsplanning waarbij alle diensten waren opgevuld. Om erachter te komen dat iemand vrij had gevraagd of helemaal niet kon op een bepaalde dag. Die personeelsplanning werd een doorn in haar oog. Nadat we het er een keer over hadden, stelde ik voor om eens te kijken hoe dit makkelijker kon. Als snel kwamen we uit op Werktijden.nl. Dit is een bedrijf dat software verkoopt waarmee je eenvoudig een personeelsplanning maakt. Nu is dat vervelende taakje ineens een fluitje van een cent. Daarom adviseer ik je om af en toe een stapje terug te doen en te kijken of je alles wel zo optimaal mogelijk doet. Soms kan een tool of een programma jouw happy workflow verbeteren.

Tip #3

De laatste tip die ik je wil meegeven, is wellicht de moeilijkste om te volgen. Houd je werk en privé gescheiden. Persoonlijk vind ik het ook heel lastig om niet nog even dat telefoontje aan te nemen wanneer ik net het kantoor uitloop. Daarom heb ik voor mezelf een compromis gesloten. Ik zet mijn telefoon voor werk op stil. Wanneer ik dan een appje zie, dan reageer ik wel. Doordat het geluid echter uit staat, kijk ik simpelweg alleen op mijn smartphone wanneer ik daar behoefte aan heb. Dat creëert zoveel meer rust.

Het is weliswaar nog steeds lastig, maar hopelijk kun je met mijn tips ook wat happier aan de slag op werk!